Dr. Ahmet Selami Çalışkan’ın Gastechnics Dergisi Röportajı
‘‘Ürünlerimizde İnsanlık ve toplum için Maksimum Faydayı Gözetiyoruz.’’
selami-caliskan-gastechnic
Dr. A. Selami Çalışkan

Tekhnelogos Kurucu, Grup CEO

Tekhnelogos’u daha yakından tanımak isteyenlere ne söylerdiniz?

Aslında hikayemiz 1999 yılında İstanbul’da başladı. Tekhne “zanaat ve hüner” Logos ise “akıl ve düzen” kelimelerinin birleşimininden oluşuyor. Bu kelimeleri birleştirerek aslında geleceğe doğru yol almayı hedefledik. Tekhnelogos olarak, bilim ve sanatın harmanlandığı bir mühendislik evreni ile teknolojiyi, insanı merkeze alarak bir araya getiriyoruz.

Tekhnelogos’un doğalgaz sektörüne en büyük katkısı sizce ne olmuştur?

Türkiye’de ve dünyada ilk kez mimari ve mühendislik projelerinimakine zekâsına açık olarak dijitalleştirdik. Türkiye’nin doğalgaz dönüşüm sürecinde proje telif ve onay süreçlerini mühendislik algoritmaları temelli olarak dijital ortama taşıdık. Teknolojinin gelişimine hızlı bir şekilde ayak uydurarak geliştirdiğimiz ürünlerimizle zamandan ve kâğıt tüketiminden tasarruf ederek hızlı, güvenilir projeler üretilmesine katkıda bulunduk.

ZetaCAD’i geliştirirken göz önünde tuttuğunuz unsurlar nelerdi?

Doğal gaz tesisat projelerinde en önemli faktör hızlı ve güvenli proje telif ve kontrol problemiydi. ZetaCAD öncesi dönemde insan tarafından yapılan şartname kontrolü oldukça zaman alıyor ve hataya açık bir yapı arz ediyordu. Geliştirdiğimiz e-proje konsepti ile 300 civarında geometrik ve aritmetik kontrol, hatasız bir şekilde yapılabilmektedir. Bu da hızlı ve güvenli proje üretimini mümkün kılmıştır. Önceden 20 gün süren proje onay süreçleri artık saatler içerisinde tamamlanmaktadır.Diğer taraftan ZetaCAD’in kavramsal tasarımını yaparken en çok dikkat ettiğim husus çizim ve tasarım evrelerinin kullanışlı komut sistemleri ile çözülebilmiş olmasını sağmaktı.ZetaCAD’i tasarlarken zihnimde sürekli çakılı duran şey buydu. Bir komut sistemini en ergonomik ve kullanışlı hale getirene kadar ısrarımı sürdürüyordum.

dijital-proje-onay-sistemi

Netice olarak AutoCAD gibi standart çizim programlarıyla 2 saat süren bir proje ZetaCAD ile 5-10 dakikada tasarlanabiliyor, tüm hesapları otomatik yapılabiliyor ve hatta şartname kontrolü sağlanabiliyor noktasına ulaşmış olduk. Böylece proje tasarım ve çizim kavramını çok ileri bir seviyeye taşımış olduk. ZetaCAD’in yaklaşımı sektör içi veya dışında 20 yıldır hala aşılamamıştır. 20 yıl sonra şartname kontrolü yapabilen akıllı bir yazılım hayalimi gerçekleştirmenin huzurunu yaşıyorum.

DİPOS evreninden kısaca bahsedebilir misiniz?

DİPOS, doğal gaz tesisatı projelendirme sürecinin, CAD programında proje çiziminden, mobil cihaz ile tesisat kontrolüne kadar baştan sona dijitalleşmesini sağlayan birçok yazılımın bir arada olduğu dijital bir evrendir. Proje çizimlerinin e-imzalı olarak dijital ortamda arşivlenmesinin ve gaz dağıtım kuruluşlarına gitmeden onaylanmasının yanı sıra kâğıt ve zaman tasarrufu sağlayıp tüm tesisat firmalarını teknolojiyle buluşturarak, verimlilik ve müşteri memnuniyetine katkıda bulunuyoruz.

Doğal gaz çözümleriniz zamandan tasarrufu ile birlikte ne gibi avantajlar sunmaktadır? Ürünlerinizin çevreye olan katkıları nelerdir?

İnsan faaliyetlerinin atmosfere yaydığı gazların sera etkisi yaratmasıyla dünya yüzeyinde sıcaklık artmış oluyor. Biz de en etkili çözümün tüketim akışkanlıklarının üzerinde bireysel bilinçlenme olduğunu biliyoruz ve karbon ayak izimizi azaltmaya yönelik çalışmaları yürütüyoruz. Ürünlerimiz sayesinde kâğıt tüketimini, yakıt kullanımını, kamusal alandaki faaliyetleri, atık oluşumunu, iş gücünü azaltıyor ve yaşam döngüsünün değişmesine katkıda bulunuyoruz.

dipos-evreni

Araç trafiğini azaltarak yakıt tüketiminin azaltıyoruz. Bu sayede bugüne kadar 15 milyon kg karbon salınımı engelledik. Kağıt baskıyı ortadan kaldırarak 45 binden fazla ağacı kesilmekten kurtardık ve 95 milyon kg karbondioksit salınımını engelledik. Doğaya olan katkılarımızın sonuçlarını görmek bizleri oldukça mutlu ediyor.

Çözüm ortaklarınız arasında AKSA, Akmercan Gaz, İGDAŞ, ÇEDAŞ-Enerya gibi büyük isimler de yer almakta. İş birliklerinizden kısaca bahsedebilir misiniz?

Evet, gaz dağıtım şirketlerinden oluşan çözüm ortaklarımızla birlikte bu süreci yürütüyoruz. Sektördeki dijitalleşme vizyonumuzun tüm ülkeye yayılmasında oldukça büyük bir payları var. Birlikte gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri karşılıklı güvene ve özveriye dayalı. Birlikte sektöre birçok yenilik daha katabileceğimize olan inancım sonsuz. 20 senedir bizlere olan katkıları için sizin vasıtanızla da hepsine çok teşekkür ediyorum.

karbon-ayak-izi
Tekhnelogos 20 yılı geride bıraktı. Bu süreçte doğal gaz sektörünün Tekhnelogos ürünleriyle nasıl şekillendiği hakkında düşüncelerinizi merak ediyoruz.

Tekhnelogos ailesi olarak 20 senedir bizimle birlikte olan tüm kullanıcılarımızı, şirketimizin o ildeki temsilcisi olarak görüyoruz. 6000’i aşkın firma ve personelleri, son tüketici olan tesisat abonesine sunmuş olduğu hizmetlerle bu yolda bizimle birlikte yürüyorlar. Biz bu serüvene başladığımızda daha küçük, mühendis temelli bir ekiptik. En temel amacımız tüm süreci dijitalleştirmekti. Sektörde bu bir devrim niteliğindeydi. Hızlı, kolay ve hatasız proje hazırlamak bu sektördeki herkesi oldukça mutlu etti. Bu mutluluğu görmek bizi daha da heveslendirdi. Şu anda 60’a yakın çalışanımızla tüm ürünlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz.

Tekhnelogos, doğal gaz proje sistemlerini dijitalleştirerek ileri görüşlülüğünü ortaya koymuş oldu. Gelecek için yeni projeleriniz var mı?

Var tabii, DİPOS evrenine dahil olacak yeni bir ürünümüzün hazırlıklarını yapıyoruz. Bu üründe, konut modülü ve endüstriyel modül hazırlanabilecek. Endüstri modülünde konut modülüne ek olarak endüstriyel yüksek tüketimli farklı cihaz ve cihaz gruplarıyla proje tasarlanabilecek. En güzel özelliklerinden biri de herhangi bir modülde tasarım yapabilen her kullanıcı diğer modülde de tasarım yapabilecek olmasıdır.

Sektörün ilk ve öncü firması olarak güçlü bir marka imajınız var. Bu imajı korumak ve sağlamlaştırmak adına yaptığınız faliyetlerden kısaca bahseder misiniz?

Markamızı araştırma ve geliştirme ruhuyla kurduk, öğrenmeye açık ve ortak hayali paylaşan bir ekibiz. Bu çatı altında yalnızca üretmiyoruz, öğreniyoruz ve topladığımız bilgilerle bir gelecek enstitüsü inşa ediyoruz. Biz kültüre, sanata ve teknolojiye katkı sağlayarak tüm yenilikleri yakından takip ediyoruz. Öncü ve ilk olmak için gelişmeye, geliştirmeye ve öğrenmeye devam edeceğiz.

Tekhnestars programıyla geleceğin mühendislerine güzel bir staj program sunuyorsunuz. Bir stajyer neden Tekhnelogos’u tercih etmelidir?

Staj programımız için İnsan Kaynakları departmanımız ve yöneticilerimiz detaylı bir çalışma yürütüyor ve tüm programı adım adım tasarlıyorlar. Stajyerlerimiz 2 ay süren staj programımızda hem eğitimlerine devam ediyor hem de TekhneStars ekibi olarak ortaya gerçek bir proje çıkartıyolar. Bu süreçte her bir stajyerimize özel bir mentör veriyor ve tüm gelişim sürecini işin uzmanıyla yürütmesini sağlıyoruz. TekhneStars programı bizim için aynı zamanda bir yetenek avı. Dolayısıyla boş pozisyonlarımızı kapatırken önceliğimiz stajyer ekibimizi değerlendirmek oluyor ve onlara bir kariyer fırsatı da sunuyoruz.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Tekhnelogos olarak, yerli üretimin bir ülke için ne kadar önemli olduğunun oldukça farkındayız. Ülkemizin katma değerini yükseltmek için ürünlerimizde mümkün olan en üst seviyede kendi becerilerimizi ve yerli bileşenleri kullanarak üretiyoruz. Ürünlerimizde insanlık ve toplum için maksimum faydayı gözetiyoruz. Ulaşılabilir teknolojinin, fırsat eşitsizliklerini ortadan kaldıran yollar açacağına inanıyoruz. Dijitalleşme sürecimizle birlikte geliştirdiğimiz teknolojiler hem doğal gaz sektörünün işleyişini kolaylaştırdı hem de ortaya çıkan problemleri hızlı ve kolay bir şekilde çözüme ulaştırılmasını sağladı. Son olarak bu cümleleri okuyan herkese ve bu konuları gündeme getirmemize destek sağlayan Gastechnics Dergisi’ne çok teşekkür ediyorum.